Rak debelega črevesa

Kaj je rak debelega črevesa in danke?

debelo_crevoDebelo črevo in danka sta del prebavnega sistema, kjer poteka vsrkavanje hranil in tekočine, prav tako pa tudi izločanje prebavljenih snovi iz organizma. Če se celice v debelem črevesu ali danki začnejo nenadzorovano deliti, nastane tumor. Tumorji so lahko benigni (rastejo lokalno in ne povzročajo večjih težav) ali maligni.

Maligni tumor oziroma rak na debelem črevesu ali danki (imenujemo ga tudi kolorektalni rak) pa se širi v okoliško tkivo in lahko preko krvi ali limfe zaide tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo zasevki oziroma metastaze rakavega tkiva.

Simptomi

Prvi znaki bolezni so zelo splošni in so pogosto povezani z drugimi obolenji (želodčna razjeda, žolčni kamni, hemoroidi, reakcija na določeno hrano), zato pogosto nanje sprva nismo pozorni.

Vsekakor bi morali nameniti pozornost vsakim spremembam pri odvajanju blata, nepojasnjenim driskam, zaprtju ali občutku, da črevo ni nikoli do konca izpraznjeno. Pozorni moramo biti tudi, če se v blatu pojavi sled krvi (svetlo rdeča ali zelo temno rdeča) ali če blato postane tanjše kot običajno.

Tudi krči in bolečine v trebuhu, nenehna utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih, izguba telesne teže in bruhanje so vzrok za skrb.

Če omenjene težave trajajo dalj časa, je zelo pomembno, da se oglasite pri svojem zdravniku!

Tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki povečujejo

  • starost (možnosti za razvoj raka na debelem črevesu ali danki se bistveno povečajo po 50. letu starosti),
  • prehrana,
  • kronične vnetne črevesne bolezni (najpogostejši sta Ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen),
  • dedna obremenjenost (če je kateri od ožjih sorodnikov imel raka na debelem črevesu ali danki),
  • črevesni polipi.

Preventiva

Možnosti, da bi zboleli za rakom na debelem črevesu in danki, lahko zmanjšate z zdravim življenjskim slogom, dovolj gibanja, normalno telesno težo, izogibanjem alkoholu in kajenju. Hkrati pa nas tak življenjski slog varuje tudi pred številnimi drugimi boleznimi.

Z uporabo WC pručke boste pospešili izločanje blata, hkrati pa boste poskrbeli, da bo izločanje blata temeljito. Več o WC pručki >>>

Prehrana naj bo raznovrstna, z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko vlaknin in je bogata z antioksidanti, vitamini (A, C, D, E), selenom in kalcijem, ki veže žolčne kisline. Priporoča se uživanje rastlin iz rodu križnic (brstični ohrovt, cvetača, zelje, brokoli), ki dokazano pozitivno vplivajo pri varovanju telesa pred rakom.

Jejte čim manj temnega mesa (govedine) ter maščob iz mesa. Sezite raje po perutnini in modrih ribah. Če jeste meso, ga kuhajte. Uživajte tudi posneto mleko in jogurte.

hemoroidiHemoroidi in simptomi

Hemoroidi se najpogosteje razvijejo kot posledica napenjanja pri odvajanju blata, povzroči pa jih lahko tudi pritisk zarodka med nosečnostjo. Več >>>

crohnova_bolezenCrohnova bolezen

je kronično vnetna črevesna bolezen (KVČB), ki se najpogosteje pojavlja na spodnjem delu tankega črevesa in na debelem črevesu. Simptomi se med posamezniki precej razlikujejo. Več >>>

debelo_crevoRak debelega črevesa

Tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki povečujejo starost… Več >>>

wcprucka3

vnetje_mehurjaVnetje mehurja

Vnetjem mehurja so pogosteje podvržene ženske. Razlog za to je predvsem v tem, da je sečnica dolga le približno 5 cm. Več >>>

zaprtjeZaprtje in prebavne motnje

Zaprtje je prebavna motnja, ko človek z mučnim napenjanjem izloči majhne količine blata. Več >>>

nosecnostHemoroidi v nosečnosti in po porodu

Težave s hemoroidi ima skoraj polovica nosečnic. Najpogostejši vzrok za razvoj hemoroidov v nosečnosti… Več >>>

nepravilno_pravilno_kvadratKako deluje WC pručka

V čepečem položaju se mišica zapiralka sprosti in črevesu omogoči, da se povsem izprazni. Več >>>

menstruacijaMenstruacija in sindrom toksičnega šoka

Sindromu toksičnega šoka so najbolj podvržene ženske med menstruacijo. Več >>>